Locaties levensloopgeschikte appartemenen
Wethouder Koning benoemt locaties voor levensloopgeschikte appartementen in sociale- en vrije sector
Zoals de betrokken wethouder Koning eerder had aangegeven, wijst het college eventuele mogelijke locaties aan in onze gemeente voor het bouwen van levensloopgeschikte woningen op basis van de vastgestelde Woonvisie 2017-2021. Mede aanleiding daartoe was de woonbehoefte-enquête in oktober 2016 die door de stichting Seniorenraad Edam-Volendam is gehouden voor aankomende senioren met een jaarinkomen van boven de wettelijke norm van € 35.739,00 bruto (zogenaamde vrije sector). Ruim 250 inwoners vulden de enquête in waarvan een samenvatting in november vorig jaar is overhandigd aan de wethouders Koning en Sombroek.
Uitvoering gevend aan de Woonvisie 2017-2021 stelt het college allereerst de woningstichtingen De Vooruitgang en Wooncompagnie in de gelegenheid om op de hieronder aangegeven locaties een bod te doen. Na 1 juli 2017 kan er overleg plaatsvinden met de Seniorenraad over de resterende ruimten voor de bouw van huurappartementen in de vrije sector en seniorenwoningen in de koopsector en over wellicht nog andere dan de hierna opgesomde kavels.
Dit zijn de in de Woonvisie benoemde locaties op dit moment:
- Edam
- Terrein Botterschool (eerst reactie van de Wooncompagnie afwachten)
- Terrein Korsnäss- en Corba (is een ontwikkeling van BPD met mogelijk o.a. seniorenwoningen)
- Volendam
- Terrein “Maria Goretti”
- Terrein “Tase”
- Terrein “Blokwhereschool” (eerst reactie van de Vooruitgang afwachten)
- Zeevang
- Terrein “Kraaiennest” in Oosthuizen (eerst reactie van de Wooncompagnie afwachten)
- Terrein “Cultureel Centrum” in Oosthuizen (eerst reactie van de Wooncompagnie afwachten)
- Broeckgouw
- Het “eiland” locatie B
- De “Toren” locatie I
Waarom die zorg voor “later”?
De aanleiding voor het houden van de woonbehoefte-enquête was en is de overtuiging van de Seniorenraad dat er door veranderende wetgeving op het gebied van wonen en zorg en demografische ontwikkelingen een grote behoefte is of gaat ontstaan aan levensloopgeschikte woningen. Mensen willen “de bui op voor zijn” door tijdig een woning te betrekken waarin je zo lang mogelijk de regie over je woonsituatie en leven in eigen hand kunt houden. Bejaardenhuizen zijn immers verdwenen en verpleegzorg wordt pas geleverd als zware zorg nodig is. Door de gemeentelijke overheid wordt verwacht dat familie, buren en vrienden allereerst hulp bieden. Daarnaast komen senioren met een bruto jaarinkomen hoger dan € 35.739,– in zeer beperkte mate in aanmerking voor een woning in de sociale huursector en is niet iedere woning geschikt om die te verbouwen tot levensloopgeschikt, bijvoorbeeld voor een traplift of om deuren te verbreden etc. Naar de mening van de seniorenraad worden met name voor senioren met midden- en hogere inkomens te weinig huur- en koopappartementen en/of patiowoningen aangeboden in onze gemeente.
Wethouder Koning wil met Seniorenraad “Meldpunt woonwensen senioren” realiseren
Voor de doelgroep senioren zal de komende maanden vorm worden gegeven aan een meldpunt waar senioren hun woonwensen en woonbehoeften kenbaar kunnen maken. Het doel daarvan is om het college zo in de gelegenheid te stellen het aanbod beter en blijvend op de vraag af te kunnen stemmen.
U kunt alsnog de enquête invullen als u denkt op termijn te verhuizen
Tot dat meldpunt woonwensen senioren er is, kunt u, als u tussen nu en binnen 5 jaar overweegt te verhuizen naar een levensloopgeschikte woning, de enquête alsnog invullen via de site van de Seniorenraad: www.seniorenraadedamvolendam.nl onder het kopje “mededelingen” die u rechtstreeks verbindt met de enquête. Zo kunnen we u betrekken bij nieuwe woningbouw- ontwikkelingen in onze gemeente en rekening houden met uw woonbehoefte.